Здравейте ,колеги!Нов съм във форума(съответно от скоро съм собственик на Алфа) и искам да попитам как стои въпроса с премахването на катализатора на колата 1.6 105 hp ,защото от известно време ми се появява check engine лампата,отварям я на диагностиката и ми изписва катализатор.На няколко пъти я изтривам и след около 3-4 дни се появява отново на таблото ! Благодаря предварително
Известие
Collapse
No announcement yet.
Премахване на катализатор Алфа 147 1.6
Collapse
X
-
Като си махате катализаторите, не слагайте прави тръби или не махайте само вътрешността на катализатора и да оставите кожуха му, щото става шумно!
Правилния начин е маха се катализатора и на негово място се слага резонаторно гърне. Измерете си диаметъра на тръбите за да знаете какво гърне да си купите.
А за да не свети чека, ecotronic беше обяснявал скоро, как трябва да се излъже ламбдата, потърсете му в последните постове.
Comment
-
Обикновено на мястото на катализатора се слага резонаторно гърне. Ето и малко повече инфо:
"Доста често се дискутира темата за махането на катализатора и заместването му с резонаторно гърне.Надявам се тази статия да е ви е от полза и да даде отговор на повечето въпроси.
Предназначението на резонаторът е да пропуска безпрепятствено изгорелите газове, а пък да отразява ударната вълна като в огледало и да я върне обратно към двигателя.
Отразената ударна вълна достигайки затворения изпускателен клапан, се отразява и от него. Ако дължината на тръбата до резонатора се подбере по такъв начин, че отразяването от клапана да стане непосредствено преди отварянето му, то скокът на разреждане (вакуума) последващ след ударната вълна, ще изсмуче изгорелите газове от горивната камера и ще подобри продухването на цилиндъра.
В случай, че двигателя работи с оборотите на резонанса, в изпускателната тръба се получава стояща вълна с разреждане /вакуум/ при изпускателния клапан. Работата е в това, че описания процес наречен резонанс, възниква само при определени обороти на двигателя. Спортистите често използват това явление.
За всеки цилиндър на двигателя, те поставят отделна изпускателна тръба с определена дължина.
Ролята на отражател може да се изпълнява и от заварена на определено разстояние от изпускателния клапан шайба. При резонанс не се допускат резки огъвки на тръбите, тъй- като в огъвките, ударната вълна се разсейва и се появяват паразитни отражения.
Трябва да се отбележи, че процесът резонанс се използва при автомобилите без катализатор. Катализаторът работи добре, когато е прогрят добре. Затова той се поставя възможно най-близо до двигателя и разполагането на резонансни изпускателни тръби е невъзможно.
Известно е, че автомобилите с катализатор имат намалена мощност.
Резонансът има максимален ефект, когато всеки цилиндър е с изпускателна тръба и резонатор. Неправилното поставяне на резонатор води до запазвавне на статуквото, че генерацията (гърнета, изпускателни тръби и др.) отнемат около 10% от мощността на двигателя."Hennessey Venom GT, 2009 - ex, тоталка,
Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport 2011 - ex, за скрап,
Pagani Huayra 2014 - ex, за части,
Alfa Romeo 156 1.9JTD, 150 коня.
Comment
-
Има добавки, за почистване на катализатор. Лики моли имат такава, ако проблема е там. Възможно е, да е някоя ламбда сонда. Мисля че има една, след катализатора.
Както съм казвал и преди, до година две няма да има смисъл от премахването на катализатори. Защото ще започнат да следят нивата на газовете.
Comment
-
Недей да лежиш, на тази кълка. Искат или не, ще започнат ограничения и да следят нивата на газовете. В шопландия катаджийте имат мобилни уреди и ще се ползват не само при регистрацията, а ще те спират на пътя. Данъка ще го променят и замърсяваш ли, ще плашащ повече. На дизелаците се точат и то не само у нас. Това няма да стане веднага, но до две три години ще стане.
Comment
-
От скоро и аз съм собственик на 147 с еко мотор (105кс).
До колкото съм запознат колата разполага с два катализатора, като единият се намира на самите изпускателни колектори. Ще следя темата с интерес!Now: 156 2.5 V6 24V
Ex: 147 Ti, GT V6, 147 1.6, 145QV, 155 TS, Gtv Cup pack, 75 1.6 I.E.
Comment
-
Първоначално публикувано от Ghostface86 Покажи съобщениеНедей да лежиш, на тази кълка. Искат или не, ще започнат ограничения и да следят нивата на газовете. В шопландия катаджийте имат мобилни уреди и ще се ползват не само при регистрацията, а ще те спират на пътя. Данъка ще го променят и замърсяваш ли, ще плашащ повече. На дизелаците се точат и то не само у нас. Това няма да стане веднага, но до две три години ще стане.Last edited by Alfa tuner; d.m.y г., 23:27.Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
Comment
-
На мен не ми работи 3-тата сонда, тази след катализатора и единствения проблем е, че свети чека на двигателя. Проблем с вървежа и голям разход на гориво нямам. До колкото знам тази сонда е само информационна, може да се премахни софтуерно ( за да не свети чека ). Проблемни са двете сонди преди първия катализатор. Там ще трябват настройки след издънването ( май друг вариант няма за там). Аз също имам мерак да ги махна, но в Ямбол ме съмнява някой да може да го направи и си я карам така. Че ми се струва, че филма ще е голям, ако го прави някой, който не разбира.
Comment
-
Първоначално публикувано от dhtj Покажи съобщениеСондите преди катализаторите няма да усетят тяхната липса... просто щото газовете минават първо през тях.
И аз съм без катализатор (с една сонда) и това не е проблем.
Там където има сонда след катализатора трябва или тя да бъде премахната софтуерно или да се зададе постоянно напрежение (0,6 - 1V) на съответния вход на ECU - то. По предните сонди няма, какво да се пипа.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
Comment